Technikai tudnivalók

A portálon nyújtott feladat és megoldás adatbázis kényelmes, gyors, rugalmas elérésének biztosításához a modern és sokoldalú Java Applet technológiát használtuk. Ez a felület a hagyományos - tisztán HTML alapú - megoldásnál minden szempontból jobb teljesítményt nyújt, ám a működéséhez szükség van arra, hogy a felhasználó webböngészője támogassa az appletek futtatását. (Java 1.4 vagy újabb futtató környezetre van szükség.)

Ez az oldal azoknak szól, akiknek az applet támogatás egyáltalán vagy nem megfelelően működik, és ezért nem tudják használni a portál legfontosabb "Böngészés és keresés" funkcióját. A Windows és Linux rendszerekhez való telepítéshez adunk itt leírást, de más operációs rendszerek esetén is általában megoldható az applet támogatás.

Windows

Windows alatt a telepítés a legtöbb esetben automatikusan megtörténik. Elég csak rákattintani a "Böngészés és keresés" menüre, és ha nincs megfelelő pluginünk, akkor a böngészőnk felajánlja az automatikus telepítést. Modernebb, NT alapú (NT, 2000, XP, ...) Windowsok esetén sajnos szoftver telepítési jogokra van szükség a számítógépen a feladat elvégzéséhez. Ezért ha nem boldogulunk, nagy valószinűséggel ezzel van gond, ilyenkor kérjük meg a gép adminisztrátorát, hogy telepítse nekünk a programot. (Ehhez valószínuleg elég, ha adminisztrátorként belépve rákattint a "Böngészés és keresés" menüre.)

Ha a telepítés valamiért mégsem történne meg magától, akkor le kell tölteni egy telepítő készletet a Sun Microsystems oldalairól. Konkrétan egy legalább 1.4-es verziójú Java Runtime Enviroment-re (JRE, ez a Java futtatókörnyezet) van szükségünk. A java.sun.com oldalról elindulva könnyen megtalálhatjuk a legújabb JRE-t, jelenleg ez a http://java.sun.com/j2se/1.4.2/download.html oldalon elérhető. A letöltés előtt választhatunk az online és az offline telepítőkészlet között. Az online-t gyorsabb letölteni, de ott miután magát a telepítő készeletet letöltöttük, a készlet futtatása közben is használja az Internetet a JRE többi részének eléréséhez. Az offline esetben jóval nagyobb file-t kell elsore letöltenünk, de ha ez egyszer megvan, akkor már nincs többet Internetre szükségünk a további lépésekhez. A végeredmény mindkét esetben azonos.

Linux

Letöltés

Első lépésként töltsünk le a Sun oldaláról egy legalább 1.4-es verziójú Java Runtime Enviroment-et (JRE, ez a Java futtatókörnyezet.) A böngészők ezt a lehetőséget általában fel is ajánlják, ha a "Böngészés és keresés" funkciót választjuk, és nincs még megfelelő Java Plugin telepítve. (Egy dialógus dobozban figyelmeztet bennünket, hogy nincs megfelelő plugin telepítve, és kérdezi, hogy le akarjuk-e tölteni. Válaszoljunk igent.) Ha a böngésző által felajánlott oldal nem működne, a java.sun.com oldalról elindulva könnyen megtalálhatjuk a legújabb JRE-t, jelenleg ez a http://java.sun.com/j2se/1.4.2/download.html oldalon elérhető.

Telepítés

A Sun oldalán ahonnan letöltöttük a JRE-t részletes telepítési utasításokat is találunk, ha valami probléma adódna, azt érdemes elolvasni. A jelenlegi verziót az alábbi utasítássokkal telepíthetjük:

chmod u+x LETÖLTÖTT_FILE_HELYE/LETÖLTÖTT_FILE_NEVE
cd CÉLKÖNYVTAR
LETÖLTÖTT_FILE_HELYE/LETÖLTÖTT_FILE_NEVE

A nagybetus kifejezéseket persze cseréljük le az érvényes értékekkel. Pl. ha a Sun-tól letöltött file neve j2re-1_4_2_03-linux-i586.bin, ez a /home/lajos könyvtárban van és azt szeretnénk, hogy a /usr/local könyvtárba kerüljön a program, akkor a tényleges parancsok:

chmod u+x /home/lajos/j2re-1_4_2_03-linux-i586.bin
cd /usr/local
/home/lajos/j2re-1_4_2_03-linux-i586.bin

Persze szükség van rá, hogy a parancsot kiadó felhasználónak legyen joga írni a célkönyvtárban. Ha van root jogunk a gépen, akkor szokásos a fenti célkönyvtár, egyébként a saját homekönyvtárunban bárhová tehetjük a programot.

A fenti parancsok hatására elindul a telepítő, olvassuk el és fogadjuk el a licenszszerződést. A telepítés végeztével létrejön egy új könyvtár, a jelen verziónál: j2re1.4.2_03. Ezentúl ennek a könyvtárnak a teljes nevére JREROOT-ként fogok hivatkozni. ( A fenti példában a JREROOT /usr/local/j2re1.4.2_03 )

Beállítás a böngészőhöz

Linux alatt a Sun plugin csak Netscape alapú böngészőkhöz illeszthető. Ilyenek pl. a Netscape 4, 6, 7 verziói (feltehetően a késöbbiek is támogatni fogják, de ma 7.2 a legújabb), ill. a Mozilla különböző változatai. Először is határozzuk meg, melyik pluginra van szükségünk. Ha 4.x-es Netscape-t használunk, akkor a JREROOT/plugin/i386/ns4/libjavaplugin.so file-lal végezzük el az alább leírt műveletet. Minden egyéb esetben a JREROOT/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so file-lal próbálkozzunk. Az utóbbi esetben ha hibát tapasztalunk, akkor kipróbálhatjuk a JREROOT/plugin/i386/ns610/libjavaplugin_oji.so file-t is. Nevezzük az így megtalált file-t PLUGINFILE-nak.

Második lépésként határozzuk meg a browserünk plugin könyvtárát. Ha rendszergazdák vagyunk a gépen, akkor érdemes mindenki számára elérhetővé tenni az új plugint. Ehhez keressük meg a browserünk helyét a gépen (tipikusan pl. /usr/local/mozilla), és ebben van egy plugins nevu könyvtár. Ha nem vagyunk rendszergazdák, vagy csak saját magunknak szeretnénk a programot elérhetové tenni, akkor keressük meg a homekönyvtárunkban a böngészőnk személyes beállításait tartalmazó könyvtárat. Ennek a neve .netscape, .mozilla, .netscape6 vagy valami hasonló. (Vigyázat! Az ls parancs alapértelmezésben nem jeleníti meg a ponttal kezdődő nevű file-okat. Az ls -a paracs a megoldás.) Ha ezen belül van egy plugins könyvtár, akkor arra lesz szükségünk, egyébként hozzuk létre az mkdir parancsal. (Pl.: mkdir .mozilla/plugins) Az így megtalált vagy létrehozott könyvtár neve legyen PLUGINKÖNYVTÁR. Ezekután mindössze egyetlen parancs beírására van szükség:

ln -s PLUGINFILE PLUGINKÖNYVTÁR

Egy lehetséges példa:

ln -s /home/lajos/j2re1.4.2_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so /home/lajos/.mozilla/plugins

(Ha a fenti sort a böngészo esetleg szét is törte ennek az oldalnak a megjelenítésekor, a parancs beírása közben ne üssünk entert.)

Ezzel készen is vagyunk, indítsuk újra a böngészőt. A plugin sikeres telepítését az "about:plugins" szövegnek a címsorba való beírásával ellenőrizhetjük. Ezután pedig már rendelkezésünkre áll a VersenyVizsga Portál teljes funkcionalitása.