Arany Dániel

Arany Dániel

Arany Dániel (Pest, 1863. július 11. - Budapest, 1945. január): matematikatanár. A budapesti tudományegyetemen tanári oklevelet szerzett. Rövid ideig a selmecbányai erdészeti akadémián tanársegéd, 1893-tól a győri főreáliskolában, 1896-tól budapesti főgimnáziumban tanított. 1905-től felső építőipari iskolai tanár Budapesten. A Tanácsköztársaság idején tanúsított magatartása miatt nyugdíjazták. A budapesti gettóban halt meg, a Hősök Temploma sírkertjének tömegsírjában van eltemetve. Több középiskolai tankönyvet írt, tudományos téren a játékelmélettel, valószínűségszámítási problémákkal, továbbá az ún. Simson-egyenessel foglalkozott. A determináns elmélet figyelemre méltó eredményt köszönhetett neki. A biztosítási matematika elismert szakembere volt. Magyar László iskolaigazgatóval közösen könyvet írt az életbiztosítás matematikájáról, de legnagyobb hatással a középiskolai matematikai oktatásra volt. Nagy érdeme, hogy mint fiatal győri tanár, 1893. december 1-jén - a világon másodikként - indított el matematikai és fizikai folyóiratot középiskolások számára: megalapította és három éven át szerkesztette a Középiskolai Matematikai Lapokat. Az ő nevét viseli a gimnáziumok I. és II. osztályosai számára évenként megrendezett országos matematikai verseny. Értékes szakkönyvtárat gyűjtött össze, amelyet 1944-ben az Eötvös Loránd Matematikai és Fizikai Társaságnak ajándékozott, és amit az 1950-es években a műszaki egyetem 1. számú matematikai tanszékén, mint különgyűjteményt kezeltek.
 
Művei:

  • Számtan a középiskolák alsó osztályai számára (Társszerző: Szíjártó Miklós, Bp., 1899-1900)
  • Algebra a középiskolák felső osztályai számára (Társszerző: Szíjártó Miklós, Bp., 1904)
  • Der mathem. Unterricht an den höheren Gewerbeschulen und gewerblichen Fachschulen (Társszerző: Bánhegyi Aladár, Bp., 1912).

 
Irodalom:
Obláth Richárd: Képek a magyar matematika múltjából IV. - Arany Dániel (Középiskolai Matematikai Lapok 1954. november, 65-71. o.)
 
Forrás:
Magyar életrajzi lexikon
Arany Dániel - Wikipédia
Ponticulus Hungaricus