Rényi Alfréd

Rényi Alfréd

Részlet a "Játék a véletlennel" című, KöMaL-ban megjelent cikkéből:
Egy időben divatos volt az "itt a piros, hol a piros" játék, amelynek segítségével ügyes csirkefogók sok együgyű embert fosztottak ki. A játék a következőképpen folyt: a "bankár" felütötte sátorfáját valamely sétatéren, három teljesen egyforma tenyérnagyságú köralakú lemezt vett elő, amelynek egyik oldala egyforma volt, míg a három közül az egyiknek a hátoldala pirosra volt festve. Aki részt akart venni a játékben (nevezzük "áldozatnak"), előre lefizetett 2 pengőt. A bankár egyenkint megmutatta neki a három körlemezt, majd nagy kézügyességgel, "itt a piros, hol a piros" kiáltások közben,, szédítő gyorsasággal kevergette, rakosgatta a három lapot (persze, az egyforma oldalukkal felfelé). Végül, körülbelül félpercnyi rakosgatás után, az áldozatnak ki kellett találni, hogy a három lemez közül melyiknek a hátoldala piros. Ha kitalálta, 5 pengőt kapott, míg ha nem, elvesztette a befizetett 2 pengőjét. A bankár ezen a játékon (ha közben a rendőrség le nem fülelte), néhány óra alatt többszáz pengőt is keresett. Vizsgáljuk meg, mi ennek az oka?

 
Életrajzok:

 
Könyvei:

 • Levelek a valószínűségről, Typotex Elektronikus Kiadó Kft., 1994
  Pascal első levele Fermat-hoz
 • Dialógusok a matematikáról, Typotex Elektronikus Kiadó Kft., 1994
  részlet a könyvből
  "Elolvastam Rényi Buba könyvét, Dialógusok a matematikáról. De kár, hogy csak egy élet van, mi mindennel kéne foglalkozni!" (Karinthy Ferenc: Napló (1967. Január 23. - részlet))
 • Matematikai mozaik - szerkesztette: Hódi Endre, Typotex Kiadó, 1999
  A szerencsejátékok és a valószínűségszámítás (193-215. o.)
  A Barkochba játék és az információelmélet (286-302. o.)
 • Ars mathematica, Magvető Könyvkiadó, 1973 (ez tartalmazza már felsorolt könyveit, valamint "A kultúra egységéről, matematikus szemmel" és "A Barkochba játék és az információelmélet" c. írásait, és még sok minden mást; 386 oldal)
 • Napló az információelméletről, Gondolat Könyvkiadó, 1976 (tartalmazza "A szerencsejátékok és a valószínűségszámítás" c. írást és még másokat; 186 o.)
 • Valószínűségszámítás, Tankönyvkiadó Vállalat, 1973 (tankönyv, 510 o.)

 
Egyéb linkek:
Rényi Alfréd
A vers - információelméleti szempontból (Devecseri Gábor beszélgetése Kiss Sándor tanárral és Vezér Erzsébettel; részlet)
Rényi Alfréd: A kultúra egységéről, matematikus szemmel
Rényi Alfréd publikációinak listája